Určitě znáte ten pocit, když přijdete večer z práce domů, jste unavení a ještě vás čeká spousta práce. Únava tedy musí jít stranou a vy se pustíte do přípravy večeře pro rodinu, vyvenčíte vašeho čtyřnohého miláčka, uklidíte, vyžehlíte prádlo nebo třeba napíšete s dětmi domácí úkoly. Večer si pak sednete k televizi, nalijete si sklenku vína a konečně máte trochu času pro sebe. Možná si to pak vyčítáte, ale takovýto večerní rituál vůbec není špatný. Je totiž dokázané, že pití vína v přiměřeném množství má blahodárné účinky na naše zdraví. Musíme však striktně dodržovat předepsanou jednu skleničku denně.
A víte, co vlastně pijete? Víno je nápoj získaný částečným nebo úplným alkoholovým kvašením z rozdrcených vinných hroznů přičemž obsah alkoholu musí být více jak 8,5 objemových procent. V Evropské unii se víno může vyrábět pouze z hroznů révy vinné. Vína můžeme v základu rozdělit na vína, vína perlivá, vína šumivá a vína likérová. Dále vína dělíme dle barvy, zbytkového cukru, jakostní třídy a odrůdy. Vína se pěstují po celém světě i u nás. V České republice máme dvě vinařské oblasti, a to vinařskou oblast Čechy a vinařskou oblast Morava.
A kdo je největším producentem vína na světě? Tímto statusem se může pyšnit nedaleká Francie, která ročně vyprodukuje až 60 hektolitrů vína. Na území Francie najdeme 9 vinařských oblastí a výroba vína se historicky datuje až do 6. století před naším letopočtem. Francouzská vína jsou velmi kvalitní a pěstují se zde bílé i modré odrůdy. Mezi bílá vína, pěstovaná zde, můžeme zařadit například Muškát, Ryzlink, Pinot Blanc, Sauvignon, Sémillion a Clairette, mezi červená vína pak Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah a Malbec Iwc-club. Ať už si k pití vybereme bílé nebo červené víno, jednoznačně si naše smyslové buňky velice pochutnají a my zaženeme negativní myšlenky z hlavy.