V létě si příznivci zdravé stravy dopřávají pravidelně smoothie nebo acai bowl, v zimě vás naopak zahřeje vydatná kaše s ovocem. Právě kaše z nejrůznějších obilovin vás zasytí na celé dopoledne a dodají potřebnou sílu. Jak a hlavně z jakých obilovin kaše připravovat?
Větší část populace, kteří pravidelně snídají, dávají přednost t sladkým snídaním. Jenže sladké pečivo nebo chléb namazaný džemem asi nebude úplně to pravé z výživového hlediska. Tyhle pochoutky sice spolehlivě zaženou chuť na sladké i malý hlad, ale velmi brzo se tyto nepříjemné pocity opět objeví. Rychlé cukry dokážou totiž velmi rychle nabít tělo potřebnou energií, ale jen na velmi krátkou dobu. Cereální kaše jsou tak ideální volbou, pokud si chcete dopřát k snídani něco zdravého, sladkého a rychlého. Spolehlivě zaženou chuť na sladké a přitom vaše tělo nabijí pořádnou dávkou vlákniny. Hladina cukru v krvi však zůstane stále stejná a nás posléze nebudou dohánět chtě na sladké.
Cereální kaše můžeme vyrobit z nejrůznějších obilovin a pokaždé si je ozvláštnit přidáním dalších pochutin v podobě čerstvého nebo sušeného ovoce, nejrůznějších sirupů, semínek nebo oříšků. Skvělé jsou například ty vlašské, které mají největší podíl nenasycených mastných kyselin. Vlašské ořechy loupané cena je sice maličko vyšší, ale na investicích do našeho zdraví bychom neměli šetřit.
- Amarant
Amarant je obilovina, která obsahuje největší množství proteinů ze všech. Také v ní najdeme esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách nevyskytuje. Obsahuje velké množství vlákniny, která má příznivý vliv na naše zažívání.
- Oves
Ovesná kaše je taková klasika, kterou alespoň jednou za život ochutnal každý…i když třeba jenom instantní verzi z pytlíku. Ovesné vločky mají vysoký obsah vlákniny, snižují cholesterol a pomáhají proti únavě a stresu.